Maziva igraju ključnu ulogu u održivom korištenju energije vjetra

Operatori vjetroelektrana i proizvođači originalne opreme doprinose ukupnom smanjenju potrošnje fosilne energije, s korelacijom smanjenja emisija kao što je CO2. Fabio Zanella, voditelj odjela za energiju vjetra u tvrtki Klüber Lubrication, objašnjava kako maziva mogu značajno pridonijeti većoj učinkovitosti i održivosti vjetrenjača.

Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC) navodi da je u 2016. godini energija vjetra spriječila stvaranje 637 milijuna tona globalnih emisija CO2. To iznosi oko 2% globalnih energetskih emisija CO2 koje iznose 32,5 gigatona. Iako je učinak sada već vrlo velik, još uvijek postoji veliki potencijal za smanjenje emisija kroz veću energiju vjetra. Osim njihove održivosti ekološkog otiska (eng. handprint), to jest, smanjenja potrošnje resursa svojih kupaca, operatori energije vjetra također imaju na umu i svoj otisak ( eng. footprint ) emisije stakleničkih plinova.

Energija vjetra nije besplatna, čega su svi u industriji potpuno svjesni. Vjetrenjače su dijelovi velikih i složenih strojeva koji koštaju milijune eura. Oni se moraju natjecati s drugim izvorima energije i ulaganje se mora isplatiti. Postoji vrlo jednostavan ključni pokazatelj uspješnosti (KPI) u industriji energije vjetra: Povećani trošak električne energije (LCOE). Danas predstavlja jedinični trošak električne energije, uzimajući u obzir životni vijek sredstava, u ovom ,

slučaju vjetrenjače. To je osnova za odluku o ulaganju ili ne u izvor energije. Što je niži LCOE, jeftinija energija vjetra uspoređuje se s fosilnim izvorima energije. Smanjenje LCOE-a je glavni izazov industriji vjetra. Kada se to postigne, vjetar će istisnuti fosilna goriva iz energetske matrice – malo je stvari koje bi mogle biti održivije od energije od vjetra. Maziva mogu doprinijeti tom cilju i pomoći da energija vjetra postane konkurentnija.

Vjetrenjače moraju postati veće kako bi bile učinkovitije i održivije

Uspješan pristup smanjenju LCOE-a nije smanjenje troškova i proizvodnja jeftinih vjetrenjača. To bi prilično povećalo LCOE zbog problema koje stvaraju jeftinije i slabije komponente. To bi zapravo moglo eliminirati konkurentnost energije vjetra. Način da se taj izazov prevlada je tehnološki razvoj. Buduće vjetrenjače moraju postati veće, učinkovitije i pouzdanije. Isto tako trebaju trajati duže nego danas. Sada vjetrenjače već imaju monumentalne dimenzije, a stvaranje još većih zahtjeva iznimnu učinkovitost dijelova. Uzimajući u obzir da će promjer rotora biti veći od 200 metara,  veličina ležajeva će biti vjerojatno veća od 3 metra, a u nekim slučajevima ležajevi lopatica mogu ići do 8 metara ili više. Ovi ( takvi ) ležajevi moraju raditi s isto toliko preciznosti kao mali ležajevi u električnom motoru.

Pouzdanost i učinkovita logistika su ključni

Međutim, nije samo dimenzija izazov. Pouzdanost komponenti mora biti vrlo visoka. LCOE neće oprostiti propuste tijekom cijelog životnog vijeka imovine. To znači da ti ležajevi moraju raditi ispravno više od 25 godina, osiguravajući pouzdanost kao i dostupnost sustava, što je također ključni doprinos smanjenju LCOE-a, a prema tome i povećanju privlačnosti izvora energije. I potražnja za energijom i resursi vjetra razbacani su diljem svijeta. Logistika predstavlja još jedan veliki izazov korištenju energije vjetra. Globalna prisutnost može pridonijeti održivosti smanjenjem potrebe za prijevozom strojeva i opreme. Lokalna proizvodnja energije može znatno pridonijeti smanjenju emisija CO2.

Maziva su ključna u povećanju učinkovitosti

Maziva imaju važnu ulogu u povećanju učinkovitosti vjetrenjača. Moderna specijalna maziva potrebna su kako bi sljedeća generacija vjetrenjača radila glatko i dugo. Vodeći stručnjak za maziva kao što je Klüber Lubrication može poduprijeti svjetske energetske operatere u smanjenju LCOE-a globalno opskrbljujući maziva koja će osigurati potrebnu učinkovitost u sljedećoj generaciji vjetrenjača, osiguravajući dugi vijek trajanja, pouzdanost i dostupnost.

Scroll to Top